Grandes Jorasses

17.03.2015 09:59

Colton Macintyre WI5+, M4+, 1200 m

      Severná stena Grandes Jorasses ma lákala snáď odkedy som ju zazrel prvý krát. Strmé skalne pilier obielené snehom, týčiace sa nad okolité skalné vrcholy vyzerajú nedobytne. Históriu tu písali samé veľké mená, Cassin, Desmaison, Bonatti... Parádne okno počasia a podmienky desaťročia sme využili na cestu Colton Macintyre WI5+, M4+, 1200 m ktorá sa nám podarila preliezť za jeden deň. Mnohý ju poznáte hlavne zo sola Uliho Stecka ktorý sa tadiaľ prehnal za 2 hodiny 21 minút. Na rozdiel od Eigeru je čas tohto solo prelezu omnoho reálnejší. Eiger za 2 hodiny 47 minút je úplná nechápačka.

        To čo sa dialo v tejto stene posledné dva týždne Jorassy asi ešte nepamätajú, liezli sa snáď skoro všetky cesty, od riadnych petard ako No Siesta (Bača, Stoupa) alebo Directe de l'Amitié (Korra Pesce Martin Elias) po klasiky ako Colton Mcyntire alebo Croz ktorými sa prehnalo viac ako 40 dvojíc. 

        Mnohý lezci pri preleze volia bivak na nástupe my sme si radšej vybrali pohodlie chatky Leschaux. Nástup síce trvá odtiaľto asi dve hodiny ale vyspíte sa celkom kvalitne. K ceste nie je moc čo dodať podmienky brutál, veľa sme liezli súčasne (aj 80 stupňové ľady). Takzvaný Ice crux je neodistiteľný, šroby sa pchajú do nedržiaceho firnu tak je treba len mastiť hore. Vrchných 5 dĺžok mixov bolo zaliatych v ľade. Zabivakovali sme na zostupe kúsok nad chatou Boccalete z Talianskej strany. Druhý deň po našom zostupe skolaboval obrovsky serák ktorý sa zosypal takmer celým zostupom z Jorassov. Takže troška nám prialo aj šťastie. Stopom sme sa dostali do Courmayeru a odtiaľ za 14E jazdieva autobus (mimo sezóny nie tak často) do Chamonix.

 

Desmaison Gesolut M7+, WI5+ 1200m

        Podmienky na Jorrasoch mi stále vŕtali v hlave a tak sme sa vrátili späť tento krát s Gabom Čmárikom nabalený na 4 dni do cesty Desmaison Gousseault. K nám sa pridala dvojka Fero s Viťom ktorý mali v pláne vyliezť Coltona Macintyra. Takže stará zostava z Cogne zabivakovala tento krát priamo pod stenou Jorassov. Chatu Leschaux sme na nástupe vynechali, čo čert nechcel druhý deň večer sme sa tam všetci štyria svorne zišli. S Gabom sme to po 300m otočili kvôli zlým podmienkam a nedostatku času. Všade na skale bolo strašne veľa čerstvého snehu ktorý strašne komplikoval lezenie keďže v tejto ceste tých ľadových žľabov až tak veľa nie je. Fero s Viťom to otočili po vylezení úvodného snehového pola čiže skoro v polke steny. Na ústup ich zahnala výšková choroba.

        Takže suma sumáru: počet vylezených ciest za výjazd 0. Nie všetko sa podarí vyliezť aj nám :)))). Super skúsenosť ktorá pri ďalšom pokuse istotne pomôže. Oproti niektorým miestnym borcom máme ešte 3 pokusy k dobru!!!!

Fotogaléria